Er bestaan verschillende soorten angststoornissen en angstklachten. Denk aan faalangst, paniek, sociale angst. Angst voor dieren (spinnen, muizen etc.) en dwangklachten.
Paniek
Paniek is wanneer angst tijdelijk heel heftig omhoog komt. Vaak gaat het gepaard met de angst flauw te vallen, gek te worden en de controle te verliezen of de angst dood te zullen gaan. Deze angsten gaan gepaard met lichamelijke sensaties, zoals hartkloppingen, kortademigheid, een onwerkelijk gevoel. Koude of warme rillingen of druk op de borst.
In veel gevallen zijn mensen erg bang om opnieuw een aanval te krijgen. Als gevolg gaan ze bepaalde gevoelens, gedachtes of situaties uit de weg. In ergere gevallen raken mensen steeds meer geïsoleerd of ze hebben de hulp en geruststellingen van anderen nodig om te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld met een ander naar de winkel moeten gaan of met behulp van een ander de snelweg op moeten.
Sociale angst
Mensen met sociale angst houden er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het geven van presentaties of het praten in groepen gaan ze vaak liever uit de weg. Sommige mensen zijn bang of te blozen of niet uit hun woorden te komen. Dit kan belemmerend zijn in de contacten op je werk of bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Onzekerheid en een laag zelfvertrouwen kunnen er voor zorgen dat mensen lang blijven rondlopen met sociale angstklachten.
Zijn angsten behandelbaar?
Er zijn goede behandelvormen die mensen helpen om op een andere manier met hun angsten om te gaan, zodat ze weer zelfstandig en met zelfvertrouwen kunnen functioneren.
Wordt de behandeling vergoed?
De meeste angstklachten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Paniek, sociale angst en dwangklachten worden vergoed. Voor de overige angstklachten kan het uitmaken hoe je bent verzekerd. Je kunt hierover contact met ons opnemen of met je zorgverzekeraar.
