Autisme

Autisme

Mensen met autisme hebben doorgaans problemen met het communiceren met andere mensen. Ze begrijpen niet altijd goed wat andere mensen bedoelen, zeker als het gaat om non verbale informatie. Ook kunnen mensen met autisme hun eigen gevoelens niet altijd herkennen of begrijpen. Het aangaan van contact met andere mensen kost daarom veel energie. Naast de problemen in de communicatie, verwerken mensen met autisme informatie op een andere manier. Ze hebben vaak moeite met veranderingen en kunnen erg vast houden aan bepaalde gewoontes of gedachten.

Er kunnen ook voordelen zitten aan autisme. Veel mensen met autisme zijn eerlijk en kunnen erg veel afweten van een bepaald onderwerp.

Is autisme behandelbaar?

Op dit moment zijn er nog geen sterke wetenschappelijke bewijzen dat autisme is te genezen. Psychologische behandeling helpt mensen om beter met hun klachten om te gaan.

Hoe ziet de behandeling van autisme eruit bij Erasmus Psy?

1. Er wordt uitleg gegeven over wat autisme is. De uitleg kan ook worden gegeven aan de partners, ouders of kinderen van de mensen die zich aanmelden.

2. De behandeling is bijvoorbeeld gericht op het verbeteren van de plan- of communicatievaardigheden.

3. Als er naast autisme andere klachten zijn worden deze behandeld, bijv. angsten of depressie.

4. Medicatie: wij hebben geen psychiater in dienst en schrijven zelf geen medicatie voor. Wel werken wij samen met en psychiater mocht je een advies willen over medicatiegebruik.

Wordt autisme behandeling vergoed?

Als de diagnose al is gesteld wordt de behandeling vergoed binnen de Basis GGZ. Er is wel een verwijsbrief nodig van de huisarts.

Mensen die naast autisme ernstige beperkingen of problemen hebben worden verwezen naar de Specialistische GGZ.

Wat als de diagnose nog niet is gesteld?

Binnen de Basis GGZ wordt uitgebreide diagnostiek niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wij bieden mogelijkheden voor diagnostiek, maar daar zitten kosten aan.

Zie https://erasmuspsy.com/kosten/

Diagnostiek en behandeling van autisme worden doorgaans geheel vergoed binnen de Specialistische GGZ. Erasmus Psy biedt alleen behandelingen binnen de Basis GGZ.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close