Trauma

Trauma en ingrijpende gebeurtenissen
Een trauma kan ontstaan nadat iemand zelf een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt of daar getuige van is geweest. Denk aan mishandeling, een ongeluk of misbruik.

Wat veel mensen niet weten is dat ook pestervaringen, bevallingen en verwaarlozing door een ouder of partner traumatisch kunnen zijn. Helaas worden deze vormen van trauma vaak niet als zodanig herkend door de persoon zelf, de omgeving of hulpverleners.

Na een trauma is het vaak zo dat iemand zijn interne alarmsysteem is ontregeld. Er kunnen herbelevingen ontstaan, nachtmerries, concentratieproblemen. Mensen met een trauma durven bepaalde emoties of situaties niet meer aan te gaan of het kost hun ongelofelijk veel moeite of energie. Na een tijdje kunnen mensen pessimistisch of somber worden. De wereld om hen heen gaat door terwijl zij zelf stil staan. Je kunt minder genieten van je partner, je kinderen of hobby’s.

EMDR
Tegenwoordig kunnen traumaklachten goed worden behandeld met bijvoorbeeld EMDR. Alhoewel trauma’s heel heftig zijn, kunnen ze vaak al in enkele sessies worden behandeld.
De uitzondering hierop is als mensen ernstige meervoudige jeugd- of oorlogstrauma’s hebben meegemaakt. Ook dan kan EMDR effectief zijn, maar vaak is daar langere en gespecialiseerde behandeling voor nodig.
EMDR kan ook bij andere klachten worden toegepast, zoals paniek of bij een negatief zelfbeeld.

Wordt traumabehandeling vergoed?
Ja, traumabehandeling wordt binnen de Basis GGZ vergoed. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Informatie
Voor meer informatie over EMDR en traumabehandeling kunt u terecht op de volgende site of kunt de brochure downloaden.

http://www.emdr.nl/wat-is-emdr/

emdr brochure downloaden

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close